Βρείτε μας στο Facebook Follow me
Greek English French German Italian

Φύση

butterfly

Ο Ερύμανθος ή Ωλενός με υψόμετρο 2.224μ., ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού - Πίνδου και στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 με στόχο τη διατήρηση της άγριας χλωρίδας και πανίδας του. Έχει πολλές πηγές στα αλπικά λιβάδια που βρίσκονται πάνω από τα 1.500 μ. Στο βουνό αυτό θα θαυμάσουμε την ομορφιά που δίνουν οι σχιστόλιθοι οι οποίοι έχουν ένα έντονο κόκκινο ή πράσινο χρώμα. Τα δάση κωνοφόρων με Κεφαλληνιακή ελάτη, που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των βόρειων πλαγιών του όρους, χαρακτηρίζονται από καλή δομή και πυκνές συστάδες μέχρι το υψόμετρο των 1.700 μ. Ο Ερύμανθος διακρίνεται για το άγριο φυσικό του περιβάλλον, τα δάση κωνοφόρων, την πυκνή βλάστηση, τα σπάνια και τα άγρια είδη, την εξαιρετική θέα, τις διάσπαρτες πηγές, τα ρυάκια, τους όμορφους ποταμούς που σχηματίζουν κοιλάδες και απότομες χαράδρες. Η τεράστια αυτή κληρονομιά της περιοχής αξίζει την προσοχή και το σεβασμό όλων μας.

Χλωρίδα

Στoν Ερύμανθο φύονται πάνω από 970 είδη φυτών, σημαντικός αριθμός των οποίων προστατεύονται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν 90 ελληνικά ενδημικά είδη, από τα οποία τα 47 είναι ενδημικά της Νότιας Ελλάδας και τα 13 ενδημικά της Πελοποννήσου. Εδώ συναντάμε το μανιτάρι με το κόκκινο καπέλο και τις άσπρες βούλες αμανίτης μυγοκτόνος, ο οποίος κατατάσσεται στα δηλητηριώδη καθώς προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και μια κατάσταση μέθης και έκστασης αφού διαθέτει παραισθησιογόνες ουσίες. Επίσης οι ασφάκες είναι πολύ διαδεδομένες σχεδόν σε όλο τον όγκο του όρους αφού ευδοκιμούν σε πετρώδη και βραχώδη μέρη.

Πανίδα

Ο Ερύμανθος έχει πλούσια πανίδα με ποικιλία άγριων και σπάνιων ζώων. Εδώ, έχει επιλέξει να πετάει και η σπάνια πεταλούδα Ραrnassio Apollo. Από θηλαστικά θα συναντήσουμε κυρίως ασβούς, λαγούς, αλεπούδες, τσακάλια, νυφίτσες, αγριογούρουνα και κουνάβια. Τα σημαντικότερα πτηνά που θα συναντήσουμε στις ορθοπλαγιές των φαραγγιών είναι γεράκια, δρυοκολάπτες, τσίχλες, κοτσύφια, πέρδικες, μπεκάτσες, σπουργίτια, σταχτοπετροκλήδες, καρβουνιάρηδες, χιονοψάλτες, χρυσαετούς αλλά και τα κορακοειδή της αλπικής ζώνης, που είναι κατάμαυρα με χαρακτηριστικό κίτρινο ράμφος όπως κοράκια, κουρούνες, καρακάξες, καλιακούδες και κίσσες. Εντελώς πρόσφατα, ανακαλύφθηκαν ίχνη βίδρας σε παραποτάμια θέση του όρους.

Ποτάμια

Κύριος ποταμός στη Δημοτική ενότητα Φαρρών είναι ο Πείρος, ο οποίος πηγάζει από τον Ερύμανθο, διέρχεται νότια της Χαλανδρίτσας διασχίζοντας την πεδιάδα Φαρρών - Χαλανδρίτσας και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο. Η λεκάνη απορροής του είναι η μεγαλύτερη στη Δυτική Αχαΐα. Στη διαδρομή του, ο Πείρος δέχεται πλήθος χειμάρρων, όπως ο Παραπείρος, το Πουρναρολάγκαδο, το Τρανολάγκαδο και το Μεσολάγκαδο. Κατά μήκος του Πείρου υπάρχει μονοπάτι, το οποίο ξεκινάει από τη Βαλμαντούρα και καταλήγει στα Λακκώματα. Η διαδρομή διασχίζει ένα κατάφυτο τοπίο, ενώ τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια την κάνουν αγαπητή στους πεζοπόρους. Στην περιοχή σύντομα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του υδρευτικού Φράγματος Πείρου-Παράπειρου, το οποίο θα υδροδοτήσει τη Δυτική Αχαΐα, τη ΒΙ.ΠΕ. και την Πάτρα.

Χείμαρρος

Ο Παραπείρος, που ονομάζεται και Τεθρέας, αποτελεί τον κυριότερο κλάδο του Πείρου ποταμού. Πηγάζει από τις κορυφές Προφήτης Ηλίας, Πυργάκιον, Ψηλή Τούρλα και Γρανίτης του Ερύμανθου. Σε αυτόν συμβάλλουν τα ρέματα Πόρος, Κακό Λαγκάδι, Λαχίδα, Δύο Λαγκάδια και Πέλιζα. 

SWF file not found. Please check the path.

kep-logo       Diavgia   

kedke-logo      perifereia

Στοιχεία Επικοινωνίας

Καλέντζι Αχαϊας

25015 Νομός Αχαΐας
Τηλ: 2610 323570
Κινητό: 6907 217734
Fax: 2610 323670
Email:  info@kalentzi.gr

  kalentzi.achaias