Βρείτε μας στο Facebook Follow me
Greek English French German Italian

routes

Προτεινόμενες Διαδρομές

Το Καλέντζι, διαθέτει πλήθος από φυσικές ομορφιές ενώ προσφέρει συγκινήσεις και ευκαιρίες αναψυχής, ψυχαγωγίας, ανάπαυσης και περιήγησης. Ως απαιτητικός επισκέπτης ευελπιστούμε ότι θα το αγαπήσετε και θα μας επισκέπτεστε πολύ συχνά.

 

Καλέντζι

Το Καλέντζι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε ύψος 900 έως 950 μέτρων σ' ένα φυσικό εξώστη του Ερύμανθου και θεωρείται ορειβατικός παράδεισος αλλά και αγαπημένο σημείο απογείωσης αιωροπτεριστών. Ο επισκέπτης μετά το ζεστό καλωσόρισμα και την απλόχερη φιλοξενία των κατοίκων θα απολαύσει το υγιεινό ξηρό κλίμα από το ελατόδασος που απλώνεται ανατολικά στις πλαγιές του Ερύμανθου. Θα αγναντέψει την πανοραμική θέα που εκτείνεται από το μυθικό δάσος της Φολόης ως τον κάμπο της Ηλείας με το φράγμα του Πηνειού μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος. Επίσης, μέσα και γύρω από το χωριό στις θέσεις Τσούκα, Πόρος, Γελαδινό, Μάγερα, Τούμπι Παναγιάς και Κόκκινη Ράχη θα απολαύσει υπέροχους σύντομους περιπάτους, το θαυμάσιο βαθύ ίσκιο των πλατανιών και των ελάτων και τα γάργαρα νερά των πηγών που καταλήγουν στην άνω και κάτω βρύση. Το χωριό είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειας των Πολιτικών Παπανδρέου. Μάλιστα στην πλατεία του χωριού δεσπόζουν τα αγάλματα του «Γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου και του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Βελιμάχι-Αλεποχώρι-Σπαρτιά

Από το μικρό αυτό χωριό, ο ορεινός όγκος του Ερυμάνθου φαντάζει επιβλητικότερος και εντυπωσιακότερος από κάθε άλλο σημείο της Τριταίας. Εδώ βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας Βελιμαχίου που κτίστηκε τον 13ο αιώνα πάνω σε μια εξοχή του βράχου και έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Επίσης στο χωριό υπάρχουν ο ναός του Αγίου Ανδρέα, πέτρινη εκκλησία που μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, καθώς και παλιά πέτρινη εκκλησία ο ναός του Αγ. Γεωργίου, του 17ου αι., που είναι περιστοιχισμένη από πέτρινο μαντρότοιχο ύψους δυο μέτρων. Πλησίον του χωριού και περιτριγυρισμένο από θαυμάσιο δάσος, λειτουργεί το μοναστήρι των Αγίων Πάντων η ανέγερση του οποίου συνδέεται με θρύλους και παραδόσεις.


Το Αλεποχώρι έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως παραδοσιακός οικισμός. Βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες δύο απότομων βουνών σε υψόμετρο 530 μέτρων. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τον μυθικό Γίγαντα Άλπο. Από το χωριό κατάγεται η ιστορική οικογένεια Τσαλαμιδά με προσφορά στον αγώνα του 1821 και στην πολιτική. Μάλιστα, σε οχυρή θέση του χωριού, υπάρχει σε αρκετά καλή κατάσταση, ο τεράστιος πύργος του Τσαλαμιδά. Επίσης από το Αλεποχώρι κατάγονταν και οι αγωνιστές του '21 Ανδρικόπουλοι.

Η Σπαρτιά ή Γρεβενό, όπως λεγόταν μέχρι το 1956, είναι από τα παλαιότερα χωριά της Τριταίας. Εδώ θα δούμε τον Ναό των Αγίων Αποστόλων, που κτίστηκε στη θέση παλαιότερης πέτρινης εκκλησίας. Μέσα υπάρχει παλιός πέτρινος διπλός σταυρός, Ρώσικης προέλευσης, και στο γύρω χώρο έχει εντοπιστεί παλιό νεκροταφείο. Επίσης τους Ναούς του Αγίου Κωνσταντίνου με ενδιαφέρον πέτρινο καμπαναριό που αγιογραφήθηκε το 1868, της Αγίας Τριάδος με περίτεχνο καμπαναριό που κατασκευάστηκε το 1905 και μέσα στο ελατόδασος το διαλυμένο Βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Στη Σπαρτιά, στην κορυφή του βράχου Τούρλα είναι το κάστρο Γουλά που πολιορκήθηκε και αλώθηκε από τους Ενετούς το 1400. Το αναρριχητικό πεδίο της Σπαρτιάς βρίσκεται στα 800 μέτρα υψόμετρο στους δυτικούς πρόποδες του Ερυμάνθου. Προσφέρει άπλετη θέα προς τον Ωλενό και την κορυφογραμμή του Ερυμάνθου. 

Δροσιά

Η Δροσιά ή Προστοβίτσα βρίσκεται στους πρόποδες του Ερύμανθου σε υψόμετρο 726 μέτρων. Έχει έκταση 32 τ.χ. και σε αυτήν ανήκουν και οι οικισμοί-χωριά Κούμπερι, Πτέρη, και Αγραπιδιά. Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα κι αυτό το μαρτυρά και το αρχαίο μυκηναϊκό νεκροταφείο με δυο λαξευτούς τάφους που έχει βρεθεί εκεί. Στη θέση της Δροσιάς στην αρχαιότητα υπήρχε η αρχαία πόλη Ευπάγιο. Από τη Δροσιά κατάγονταν οι αγωνιστές της επανάστασης του 1821 Γιαννιάς,  ο Ντελη Γιώργης του Γιαννιά και ο Μήτρος Μαντάς. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος, του Γιαννιά, όπως λέγεται και στις ρίζες του υπάρχει πηγή.  

Χαλανδρίτσα

Η σημερινή εικόνα της Χαλανδρίτσας συμπληρώνεται από τις βρύσες (Ντεφάνη, Μαργούτσα, Μαζαρακιώτη, Βάρδα, Τρανή βρύση), τους νερόμυλους (Μαζαρακιώτη, Σκιαδά, Χαλκιά) και τους διασωζόμενους από τα βυζαντινά χρόνια Ναούς (Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αγ. Αθανασίου, Αγ.Ιωάννη).

Κάλανος Καταρράκτης, Καλάνιστρα, Πλάταvos, Δέντρα, Νέο Κομπηγάδι, Μίχας, Τσαπουρνιά

Από Κάλανο ακολουθώντας σύντομο χωματόδρομο θα προσεγγίσετε τη Μονή Παναγιάς Χρυσοποδαρίτισσας που δεσπόζει φωλιασμένη στον απόκρημνο βράχο πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Πείρου. Ενδιαφέρον προκαλούν οι παλιοί νερόμυλοι Ρόδη και Σκιαδά, όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητο σας και ακολουθώντας το μονοπάτι 2,5 χλμ. φτάνετε στη Μονή. Το μοναστήρι προσεγγίζεται κατ' ευθείαν με δρόμο απόστασης 2 χλμ. από την Τοπική Κοινότητα Χρυσοπηγής, όπου 300μ. πριν τη μονή σταθμεύετε σε ειδικούς χώρους δίπλα στην πηγή. Μετά τον Κάλανο ο δρόμος τρυπώνει στην καρδιά του ορεινού οικοσυστήματος του Ερύμανθου όρους, περνά από τα χωριά Πλάταvos και Δέντρα, διασχίζει το Στενό των Νεζερών, το χωριό Νέο Κομπηγάδι και καταλήγει στους ελατοσκέπαστους οικισμούς Μίχας και Τσαπουρνιά. Εδώ σταματά το ασφάλτινο οδόστρωμα και ξεκινούν χωμάτινες πορείες για 4x4 προς τα υψίπεδα του Ερύμανθου, αλλά και τα πεζοπορικά μονοπάτια που θα μυήσουν με τον καλύτερο τρόπο τον φυσιολάτρη - περιπατητή στα μυστικά του βουνού.

Τσαπουρνιά, Λακκώματα, Χρυσοπηγή, Κούμανι, Ελληνικό, Βαλμαντούρα, Χαλανδρίτσα

Με λίγη προσοχή μπορείτε εκτός βέβαια αν έχει προηγηθεί χιονόπτωση ακόμη και με συμβατικό αυτοκίνητο να κατηφορίσετε προς το χωριό Λακκώματα που θεωρείται ένα από τα ομορφότερα του Ερυμάνθου. Στην πορεία σας (5 χλμ.) θα περάσετε τη γέφυρα του ποταμού Πείρου, οι κυριότερες πηγές του οποίου αναβλύζουν λίγο ψηλότερα. Έπειτα το οδόστρωμα γίνεται πάλι ασφάλτινο και ο δρόμος συνεχίζει με αρκετές στροφές να «τρέχει» από τις δυτικές παρυφές του Ερύμανθου (με το υπέροχο πλατανόδασος) για να καταλήξει στη Χαλανδρίτσα (22 χλμ.).

Σκιαδά - Αρχαία Ολυμπία

Το Σκιαδά είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τριταίας με τους οικισμούς Πηγάδια, Μπαράκες και Καρπέτα. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων αμφιθεατρικά στις Ν.Δ. πλαγιές του Ερυμάνθου. Γραφικό χωριό με τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου να δεσπόζει στην κεντρική του πλατεία. Πλησίον του Σκιαδά σε μια από τις πλαγιές του Ερυμάνθου, είναι κτισμένη η Μονή των Νοτενών, που έλαβε το όνομά της κατά μια εκδοχή από την οικογένεια Νότηδων που βοήθησε στην ανέγερσή της.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, απλωμένος σε μία προνομιακή τοποθεσία στους πρόποδες του κατάφυτου λόφου Κρονίου ανάμεσα στους ποταμούς Αλφειό και Κλαδεό είναι από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα. Το λίκνο των Ολυμπιακών αγώνων με τον πιο σπουδαίο ναό της αρχαιότητας αφιερωμένο στον Ολύμπιο Δία, περιβάλλεται από μία φύση απαράμμιλης ομορφιάς. Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο, το αρχαιολογικό μουσείο και το Νέο μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο αρχαιολογικός χώρος περικλείεται από έναν περίβολο μέσα στον οποίο περιλαμβάνονται τα κυριότερα θρησκευτικά οικοδομήματα σχετικά με τους αγώνες όπως το στάδιο και οι ναοί του Δία και της Ήρας και αναθήματα του Ιερού. Έξω από τον περίβολο βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι δηλαδή οι κατοικίες των ιερέων, τα λουτρά, οι ξενώνες και οι χώροι προετοιμασίας των αθλητών. Στο αρχαιολογικό μουσείο από τα σημαντικότερα εκθέματα του είναι  η Νίκη του Παιωνίου, ο Ερμής του Πραξιτέλους ένα από τα πιο γνωστά έργα της αρχαίας γλυπτικής και το σύμπλεγμα του Δία με τον Γανυμήδη.

olympia

 

SWF file not found. Please check the path.

kep-logo       Diavgia   

kedke-logo      perifereia

Στοιχεία Επικοινωνίας

Καλέντζι Αχαϊας

25015 Νομός Αχαΐας
Τηλ: 2610 323570
Κινητό: 6907 217734
Fax: 2610 323670
Email:  info@kalentzi.gr

  kalentzi.achaias